wtorek, 22 lipca 2014

Semi - pickled cucumbers.../ Ogórki małosolne

..." Droga pani ogórkowa
Mnie od ścisku boli głowa,
może zabrzmi to dosadnie - 
tak wygląda życie na dnie.

Jestem gotów pani przysiąc,
leżę w beczce prawie miesiąc
i nikomu też nie wadzę,
mniej to proszę na uwadze..."

(fragment wiersza: źródło internet).

Ufff...jak gorąco:)))
Dzisiejsze wtorkowe przedpołudnie spędziłam w kuchni z kolorem zielonym:)
Zaprawiłam słoiki w ogórki małosolne....
Każdy ma pewnie swoje przepisy...ale, żeby uniknąć ewentualnych pytań drogą mailową podaję
mój:)

Składniki potrzebne do przygotowania ogórków małosolnych:
( Nie podaję dokładnych ilości składników, bo zależą one od tego jak dużo ogórków chcesz przygotować. Ważne są jednak proporcje soli do wody (niezależnie od ilości ogórków).

- ogórki gruntowe - najlepiej małe i twarde sztuki
- zagotowana woda
- sól - 1 łyżka stołowa na 1 l wody
- główka czosnku na jeden większy słój
- kilka cm korzenia chrzanu
- pęczek kopru, świeże liście (np. chrzanu, krzewu owocowego - wiśni).

Przygotowanie ogórków:
1. Ogórki dokładnie umyj, usuń szypułki, a następnie ułóż dość ciasno w słoju. Pomiędzy ogórkami umieść koper, ząbki czosnku, pokrojony w podłużne paseczki chrzan i liście.




Uwielbiam te białe "czosnkowe"  kwiatostany , które są idealne do suszenia:)


Cięcie kopru:)




2. Sól rozpuść w wodzie i zalej nią zawartość słoika tak, aby nic nie wystawało ponad powierzchnię wody. Słoik zakręć nakrętką lub nakryj małym talerzykiem. Tak przygotowane ogórki odstaw w miejsce, gdzie nie będą wystawione bezpośrednio na słońce. Po dwóch - trzech dniach woda powinna zmętnieć a ogórki nabiorą żółtawego koloru. Po trzech dniach powinny być idealne!!!:)
Smacznego!






Bardzo dziękuję za tyle ciepłych słów pod poprzednim postem.

Pozdrawiam i życzę udanych urlopów:)!
Do napisania

xoxo
Madzia

Ps. Grasz w zielone?:)))




8 komentarzy:

  1. Ogórasy kojarza mi sie z dziecinstwem i latem...
    Twój blog jest piękny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Aldio:) Bardzo dziękuję za wizytę i miłe słowo!
    Ach...!
    Serdecznie Cię pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dodaję jeszcze liście winogronu, czarnej porzeczki i estragon...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Agato...bardzo dziękuję za "dopisanie" Twoich składników:)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń
  4. Śliczne czosnkowo-koprowe zdjęcia i te stare grabie jakie fotogeniczne:))) Ach i etykiety super!
    Ja zaogórkowałam się w tamtym tygodniu... ale to jeszcze nie koniec:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu bardzo dziękuję za wizytę jak i przesyłkę niespodziankę:)
      Ramę zawiozłam do chaty ...jest piękna!
      Odezwę się jak wrócę z urlopu....
      Pozdrawiam serdecznie

      Usuń
  5. Madziu... Twoje ogórasy pachną u mnie !
    uwielbiam małosolne

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię ogórki kiszone i też dodaję jak poprzedniczka również estragon. Maja specyficzny posmak, który mi odpowiada. Bardzo ciekawy blog, pozwoliłam sobie zostać tu na dłużej. Pozdrawiam
    Monika

    OdpowiedzUsuń

Za wszystkie komentarze bardzo dziękuję:)